Řekněme si něco o tom, co je imunita a jak ji udržet v té správné kvalitě. Něco o tom, s čím má imunita souvislost a jak imunitní systém pracuje. Co se podepíše na její kvalitě ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Imunitní aparát je systém, který chrání lidský organismus. Takto bychom to mohli říci obecně a tak to je i ve skutečnosti. Z medicínského hlediska je to celkem složitý proces, ale můžeme si říci laicky dost na to, abychom si zachovali imunitu natolik aktivní, abychom se udržovali ve zdraví.
V našem těle se nic neděje samo. Vše je propojeno a tak imunitní systém reaguje na jakoukoliv akci v těle. Na snižování její funkce má vliv především náš psychický stav. Byť to možná vyzní absurdně, ale stres je nejhorší protivník. Jakmile je totiž jedinec v jakémkoli stresu, imunitní systém okamžitě reaguje a při chronické depresi se rapidně snižuje aktivita tohoto systému. A dosti důležité je to, že bychom měli vědět, že různé alergie či ekzémy jsou právě projevy snížené funkce důležitého imunitního systému.
Pokud je tělo vystaveno bakteriím, virům a dalším původcům nemocí, že ho neohrozí na životě, dokáže si vyrobit protilátky samo. Je natolik geniálně „vymyšleno“, že všechna tato aktivita začíná již v buňkách. A při jakémkoli náznaku tělo okamžitě aktivuje všechny své „zbraně“, aby se vetřelce zbavilo a tělo bylo opět zdravé.
Dále je tu prostředí, ve kterém se pohybujeme. Výrazný a velký vliv má elektromagnetické záření z počítačů, televizních přístrojů, mobilních telefonů a dalších zařízení, která nás denně obklopují. Svůj význam má i strava, kterou požíváme a rozhodně styl života, který žijeme. Zásadní roli mají volné radikály. Ty narušují naše buňky a ohrožují DNA. Bohužel vznikají díky tomu, že naše tělo vůbec funguje. To znamená, že jsou produktem látkové výměny. Ale i s těmi si dokážeme poradit. Vitamíny, minerály a správnou výživa může škody eliminovat a tělo se uvede do lepšího stavu. K tomu přidáme pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu. Správné dýchání a péče o svého těla, aby vám dlouho a dobře sloužilo. To, co mu dáte, vám vrátí.
A pro ty, kteří neví o funkci mandlí. Mandle jsou uzliny. Stejně jako v jiných i v nich mají své místo B-lymfocity, které bojují se všemi nákazami a nemocemi. Zbavením se jich chirurgickým zákrokem se vystavujete několikanásobně vyšší možnosti vážnějších onemocnění. Velmi často se ještě stále odstraňují mandle dětem namísto toho, aby se pátralo po skutečných příčinách onemocnění toho kterého dítěte. Než dovolíte tento zásah u svého dítěte, zamyslete se nad tím, proč mívá často anginu či laringytidu. Co nemůže svým rodičům říci? Co nemůže říci svému učiteli? A mohou přijít i další otázky, které mohou být nápomocné při léčbě. Važte si svých mandlí!