Co máme na mysli pod pojmem stín?

Náš stín je temná a nevědomá stránka naší psyché, ta část, se kterou se odmítáme identifikovat. Je zastoupena zejména tím, k čemu máme v životě odpor, co nesnášíme, nechceme, nepřijímáme a nejsme si toho vědomi. A zároveň vše, co jsme v sobě zatím neobjevili, co jsme potlačili nebo zanedbali a může to být pro nás krásné, obohacující a užitečné.

Každá volba, každé rozhodnutí, které jsme v životě učinili, nás stavěla před nutnost rozhodnutí upřednostnit jednu z možností. Ostatní možnosti tak zůstaly pro daný okamžik nevyužité nebo nepoznané a zůstaly součástí našeho nevědomí. S každou nevyužitou volbou však přicházel pocit určité frustrace nebo alespoň nespokojenosti, doprovázený marností lidského snažení po celistvém, jednotném bytí.

Náš stín se nachází v našem nevědomí, je však stále přítomný v našich životech a působí na nás přes projekce do vnějšího světa. Všechny nepříjemné situace, které prožíváme s ostatními nebo sami se sebou, jsou důsledkem působení našeho stínu.
Náš stín vzniká zejména během našeho dětství a s nepříjemnými podmínkami a zážitky roste. Proto většina lidí svůj stín raději vytěsní a nechce se jím zabývat ani v dospělosti, aby nemuseli přijít do kontaktu se svým zraněným já. Svůj stín potom promítají do svého okolí, ze svého neštěstí vždy viní druhé, věří na náhody a největší moc dávají životním okolnostem.

Člověk, který si začíná uvědomovat svoji zodpovědnost za vlastní prožívání, bývá postaven před výzvu, naučit se čelit vlastnímu stínu a postupem času zpracovávat informace, které dříve vytěsnil. Konfrontace s vlastním stínem bývá nejtěžší výzvou v našem životě, ale čím více témat, spojených se strachem, bolestí, hněvem, studem, nenávistí, závistí a pýchou, si dovolíme vědomě zpracovat, tím více důvěry, talentů, vlastní identity, síly, laskavosti, upřímnosti a otevřenosti získáme.

Proto je vědomá práce se stínem tou nejlepší motivací pro smysluplný a celistvý život.

Podle našeho názoru, nestačí pouze meditovat a na zlé věci prostě nemyslet… protože náš stín tím nezmizí. Je důležité nahlédnout do svých temných zákoutí, transformovat je a přinést moudrost poznání tam, kde nám může pomoci k uskutečňování našich cílů – k radostnému, vědomému a naplněnému životu.

Součástí našeho semináře na téma přijetí stínu je konstelační metoda práce se stínem, vedená meditace a práce s tělem.