Představte si svět, ve kterém je každá duše svobodná, cítí se dobře a v souladu. Pluje  životem, prožívá radost a pocit dostatku…takový byl svět totiž stvořen. A k tomu jsme obdrželi nádherný dar, který nám umožňuje cítit i něco dalšího –  vůni, doteky, chutě – naše tělo.
Každá duše má základní potřebu svobody a k ní směřuje. Používá k tomu tu nejlepší vesmírnou navigaci –  cítíme emoce. Každá bytost , i třeba váš pejsek, se pohybuje svobodně ve světě, který zná, který umí zaznamenat a pochopit. A když jí v tom něco brání, necítí se dobře, trpí. Lidská duše, která pochopí, že jejím životním prostorem je vesmír, se tím vydává na novou cestu vývoje, stejně jako potůček, který překoná hráz nebo velký kámen, objevuje další prostor  pro vyjádření  a naplnění své svobody BÝT.
Zkuste se nyní naplnit větou: „Jsem svobodná duše, mohu být, kde chci a dělat cokoli.“
Proč že to nejde? Aha. Nejste o tom přesvědčeni. A co je tedy  vaše realita?
Hromada omezení a tisíc důvodů, proč něco nejde?
Vztahy, které vám nevyhovují a vy jste v nich uvízli jako v pasti?
Neumíte, nemůžete překonat strach?
Nemáte peníze, štěstí, odvahu?
Cítíte se špatně?

Přesto je tu jedna dobrá zpráva: To vše je jen důkazem, že vaše navigace FUNGUJE! A říká vám, že jste od svobody a radosti daleko, nebo že jdete opačným směrem, proti proudu. Tedy, že nejste tam, kde chcete být. Chce vás tím přimět k pohybu, změně myšlení, ale i činů.

Představte si, že jdete na procházku. Chcete dojít na krásnou louku plnou květin , ale spletete směr. Místo toho dojdete do černého lesa, ze kterého máte strach, necítíte se tam vůbec dobře. Sednete si pod jeden ze stromů a začnete křičet a plakat, zlobíte se na ten les, že tam je. Vadí vám každý kořínek a vy se rozhodnete tam počkat, až ten hnusný les zmizí. Na krásnou louku ani nepomyslíte. Je vám čím dál větší zima a začíná se stmívat, stále sedíte a myslíte na to, jakou máte smůlu, litujete, že jste vůbec vyšli na procházku…A jak tam tak sedíte, pomalu začíná noc a vy stále čekáte, až ten les zmizí…Je možné, že už se nikdy nevrátíte domů.

A stejně tak strnule někdy čekáte ve svém životě, až zmizí nebo se změní to, kvůli čemu se necítíte dobře. A čím déle to trvá, tím jsou signály navigace silnější, od špatného pocitu až po fyzické nemoci, úrazy. To vše jsou jen upozornění různé intenzity, že je třeba změnit směr.

Pokud nevíte, kde začít se změnami, zkuste jednoduchou metodu:
Vezměte papír a tužku a zamyslete se nad tím, co vám v současné době ve vašem životě BRÁNÍ BÝT SVOBODNOU DUŠÍ, být tam, kde chcete a dělat cokoli? Zapište si tyto překážky pod sebe.
Poté tyto překážky přeškrtněte a hned vedle zapište, co tam chcete mít místo nich.
Do posledního sloupečku si napište co pocítíte, až nastane ve vaší realitě to, co je zapsáno ve druhém sloupci.
Například:
Bojím se změny               Nacházím odvahu ke změnám             kuráž a sílu
Mám nadváhu                 Cítím se dobře ve svém těle                spokojenost, klid
Nevěřím si                      Mám zdravou sebedůvěru                   sebevědomí, hodnotu
Oblast vlevo je váš černý les, místo omezení a nesvobody, něco, co nechcete.
Nyní zaměřte svou pozornost na sloupeček uprostřed, to je vaše rozkvetlá louka, to co CHCETE, oblast svobody duše. Od teď zkuste každý den alespoň po dobu jednoho týdne sledovat své myšlenky a slova, v jaké oblasti jste častěji? V myšlení na to co chcete nebo na to, co nechcete, z čeho máte strach? Po týdnu věnujte chvíli přemýšlení, k čemu vás to dovedlo, co jste si uvědomili, co opravdu chcete a potřebujete? Naplánujte si, co dál.
Pamatujte si, VŽDYCKY můžete něco udělat, jen poslouchejte svou vnitřní navigaci a cesta se objeví.