Romantický vztah, ty úžasné začátky plné sexu, láskyplných vyznání a vzrušující nejistoty… To je nádhera. Ale stejně všichni touží po tom, čemu se
říká dlouhodobý vztah. Podle čeho se ale pozná? O jeho délku totiž až tak nejde.
Všichni samozřejmě milují počáteční momenty lásky, kdy létají v oblacích a zajímá je jen ten druhý. Všechno jde stranou, jsou jen oni dva. Ale pak přijde okamžik, kdy se to tak nějak uklidní… A už je to dlouhodobý vážný vztah, nikoli začínající láska.
Jak ale poznáte, že jste se z bodu „začátečnická romantika“ přesunuli o level výš, tedy do kategorie „milostní mazáci“? Někdo to má po roce, někdo ani po pěti letech.
Ostřílené manželské páry to vidí takhle.
Sexy fotky? Kdepak
Je to dneska velká móda. Nafotíte pro partnera sexy fotky a nějakou peprnou ukázku mu čas od času pošlete na mobil. Nebo se cvaknete ve vaně a tímhle snímkem mu zpříjemníte jeho přesčas v práci. On vám zas pošle momentku ze šatny v posilovně, abyste věděla, že je na cestě domů a máte se na co těšit. Jednoduše se tak trochu vnadíte.
Mazáci už tohle moc nedělají, většinou si posílají na mobil úplně jiné obrázky. Třeba fotku jejich tříletého synáčka, jak si na dnu dětí nechal na obličej namalovat spidermana. Nebo fotku rozcupovaných polštářů, protože jste svého psa odbyli s venčením a on se doma prostě nudil. „Že už je to fakticky vážný vztah, jsem si řekla ve chvíli, kdy mi manžel na mobil sdílel zápis z třídních schůzek staršího syna. Píplo
mi to ve chvíli, kdy jsem seděla na schůzkách toho mladšího,“ směje se Sedmatřicetiletá Ivana.
Je to ale jen jiná varianta romantiky. Už se prostě nerozplýváte jen nad sexy fotkou svého muže (tedy občas samozřejmě ano), ale častěji nad roztomilou fotkou vašeho dítěte či pejska. A jste šťastní, že to můžete sdílet!
Milostná konverzace jde stranou
Na začátku to bylo samé „miluji tě“, „nemůžu se tě dočkat“, „stýská se mi“ a podobně.
A někdy tato romantická vyznání vystřídaly i odvážnější esemesky s příslibem, co vás večer čeká v ložnici.
Ve vážném vztahu je to ale trochu jiná konverzace. „Zapomněla jsem koupit rohlíky, kup nějaké, ať mají děti zítra snídani.“ „Zlato, nestíhám, vyzvedni dneska Kubu ze školky ty.“ „Tvoje máma má zítra svátek, koupíš kytku ty, nebo já?“ To jsou zprávy, které si nyní nejčastěji vyměňujete, i když občas přijde i nějaké to vyznání.
Ale co už. Vy prostě víte, že se milujete, a moc dobře víte, že i v té ložnici vás čekají super chvilky.
A nějaký nákupní seznam na tom nic nezmění! 
Dvířka lednice pokrytá romantickými fotkami z dovolených, magnetkami připomínajícími místa, která jste spolu navštívili, možná připíchnutý milostný vzkaz?
Jednoduše vitrína vaší lásky!
Jakmile se ale přesunete do kategorie „dlouhodobý vztah“, chladnička nejspíš změní svoji funkci. „Od jisté doby nám tam visí velký rozpis s kroužky a aktivitami našich dětí s poznámkami, kdo je kdy vyzvedává a odváží. A k tomu je tam asi tisíc papírků s upomínkami typu ‚zaplatit ručení na auto‘, ‚koupit Honzovi nové kopačky‘. Ale jednou za čas je tam datum, kdy jsou děti u babičky, a u toho vždycky přikreslíme srdíčko se smajlíkem,“ usmívá se devětatřicetiletá Jana.
Hranice mizejí
Na začátku je to všechno takové ostýchavé. Dveře od záchodu se pečlivě zavírají, tělesné pochody se před sebou snažíte vzájemně tajit, jednoduše jsou věci, které před sebou neděláte. Ale postupně se tyhle hranice intimity stírají. Najednou vám už tak nevadí, že i přes zavřené dveře partner nejspíš slyší, jak čuráte, a on už také s každým pšouknutím neutíká z bytu. „Naprostý mazec je to samozřejmě ve chvíli, kdy přijdou děti. Protože ty žádné hranice nemají. Když poprvé vlítnul náš tehdy malý synek manželovi na záchod zrovna ve chvíli, kdy byl na velké, a nezavřel za sebou dveře, muž jen suše konstatoval, že teď už není, kam dál se posunout. Že náš vztah nemůže být vážnější,“ vzpomíná osmatřicetiletá Klára.

Tak co, žijete ve vážném vztahu? Nebo teprve vážný vztah hledáte ?
Nejzkušenější kartářky na číslo 906 500 505 (50Kč/min) prozradí Vaši budoucnost !